Den 21 november gick resan till Söderköping. På vägen dit berättade kvällens sponsor, Kurt Nilsson från KWD fastigheter, om deras nya investeringar och vilka olika företag som ingår i KWD Group. I Söderköping möttes vi av kommunens näringslivssamordnare Barbro Mellqvist som guidade och berättade om hela Söderköping, t.ex. i Söderköping får man inte gräva djupare än 4 dm, utan att kontakta kommunen. Där under leran finns en spännande värld välbevarad, nästan under hela Söderköping.

Vi kom först till Korps där ägarinnan, Korp Wallman berättade om sitt liv och hur hon startade sitt företag. Hon och hennes man hade bestämt sig för att bo i Söderköping och där letade de lokal, de hittade missionskyrkan, som de bosatte sig i. Källaren användes som affär där de sålde historiska medeltidskläder, tyger och allt annat material därtill. I Indien där de köper mycket material ifrån, tror man inte att en kvinna kan driva ett företag, då är det inte lätt att köpa materialet som de behöver till sin butik. Korp Wallman blev Årets Företagare år 2013.

Efter detta åkte vi till Sveriges äldsta bokhandel som fyllde 200 år förra året. En riktig gammal klenod som ligger mitt i Söderköping. Det är också en antikvitetsbokhandel där det finns mycket gamla böcker. De brukar ibland ha musiker/stråkkvartetter att spela i sin bokhandel. Ägaren Anders Karlins intresse för antikviteter sitter kvar eftersom han tidigare har arbetat på museum. Förbipasserande till Öland och Småland, stannar gärna här och handlar, det gör att många kunder som inte bor här kommer in.

Sen gick resan till Klosterkvarn, en lokal foderleverantör. Magnus Bengtsson visade oss runt hela kvarnen och berättade dess historia. Förr var det vattenkraft men nu finns det en eldrift också. Slitaget var stort på drivremmar som ofta fick lagas. Den drivremmen som sitter där idag, går från första våningen till tredje våningen. Den köptes in 1936. Den var då begagnad, visserligen lagad på fler ställen men den fungerar fortfarande. Magnus jobbade inte alls inom detta område utan fick ta del av detta via sin svärfar. (undrar om han är gift med mjölnarens Irene). Det är roligt att Klosterkvarnen finns kvar, för det är många kvarnar idag som byggs om till bostäder.

Resan gick vidare till Vänneberga Gård, där vi skulle äta. Då passade Magnus Bengtsson, som också jobbar med Söderköpings Cementgjuteri att berätta om dess verksamhet och nisch med att bygga små smarta mini-reningsverk, som har installerats bl.a. på Vänneberga Gård.

Nu är det snart dags för mat, då kommer ägarinnan Annika Altnäs och berättar om sin idè till verklighet. Annika har varit alltifrån ”arkitekt, bonde till snickare m.m.” när hon har gjort om husen där restaurangen, butiken samt övernattningsrummen finns. Hon försöker att få tag i närproducerat, t.ex. från fåren och ankorna som betar precis nedanför. Hon har idag planterat ca 600 äppelträd och planerar att sätta 2000 till nästa år. (Utlandet, släng dig i väggen, här det skall vara Svenskt). Nästan allt hon serverar kommer från närområdet runt omkring Vänneberga Gård.

Så sammanfattning av Söderköping är att de jobbar allihop mot en spännande framtid och väldigt mycket gemensamt, de tar hjälp av varandra. Befolkningen i Söderköping, uppgår till snart 15000 människor.

Vid pennan Inger Barkman