Tisdagen den 20 november var vi på Swenox. på Arnö Industriområde, där togs vi emot av flera personer bland annat av Birgitta Ewerlöf, som är VD på bolaget. De berättade om Swenox historia, nutid och framtid, vi fick därefter en väldigt trevlig visning av produktionsanläggningen.

AB Nyköpings Automobilfabrik (ANA) bildades 1937 som ett dotterbolag till Nordiska Kompaniet. Amerikanska Chrysler-bilarna, Plymoth och DeSoto byggdes i Nyköping.

1947 föddes den första Saaben, bilen som fick Nyköping att blomstra. Ana börjar också sälja traktorn Fergusson.

1960 köper Saab bilfabriken ANA i Nyköping, Saab 96 premiärvisas och börjar säljas.

1969 fusion mellan Scania-Vabis och Saab. ANA byter namn till Saab-Ana AB.

1983 Saab är störst i världen på turbobilar 100000 tillverkade.

1989 GM köper halva Saab, som samtidigt säljer fabriken i Nyköping till Nykomp.

Ursprunget till Swenox återfinns i en bilmonteringsanläggning som fastställdes i Nyköping 1948.

2001 förvärvades bolaget av brittiska Hexadex Group, som har intressen i både OEM-och eftermarknaden delar av lastbils- och bussmarknaden.

2011 köpte Eberspächer aktiemajoriteten i Swenox.

Verksamhet och produkter

Swenox AB har en lång tradition av att tillverka avgassystem för bilindustrin, men har nu fokus på tunga och medeltunga lastbilar och bussbranschen. Eftersom EU-lagstiftningen om avgasutsläpp blir strängare, har man utvecklat mer avanceradeavgasefterbehandlingslösningar för att möta kraven i lastbils-och busstillverkare. Man kan integrera dessa tekniker i kompletta avgassystemet, som man tillverkar och levererar dem enligt kundens krav.

Efter denna företagsvisning tog vi oss till Nicolaiskolans skolkök, där vi tillsammans med vår professionell kock Emil, som hjälpte oss att laga till vår egen måltid, kvällen avslutades med underbar mat samt en trevlig sammankomst.