En solig onsdagseftermiddag den 25 februari klev 22 förväntansfulla medlemmar på bussen mot Motala. På vägen mot Motala serverades det mackor och öl. Vi lyssnade på radion och hörde hur Johan Olsson tog VM-guld i 15 km skidor. Vi hade lotteri och två lyckliga vinnare fick nästa ÖSF-aktivitet gratis, några tröstpriser lottades också ut.

När vi kom till Motala Verkstad, www.motalaverkstad.se blev vi välkomnade av VD Jörgen Hedström och Produktionschef Carl Löfstrand.

Motala verkstad, ett av Sveriges äldsta verkstadsföretag, grundades år 1822 av Baltsar Von Platen för att tillverka broar, beslag, järndelar, verktyg och slussar, under byggandet av Göta Kanal. De visade oss sedan hela den fantastiska verksamheten med dess stora svarvar, fräsar, NC-maskiner, stora traverser och andra maskiner. En Verkstad som arbetar inom flera branscher såsom Broar, Hydrauliska pressar, Marint, Olja och gas samt medicinteknik. Vi fick se hur 25 m långa propelleraxlar till stora fartyg, svarvades och borrades ur till hela sin längd. Det finns inte så många verkstäder i världen som kan långhålsborra 25 m. Verkstaden tillverkar också Elektas Strålkniv, en stor maskin som används i medicinskt bruk för att stråla bort tumörer med fantastisk precision. Det finns även många broar i vårt avlånga land som är tillverkade av Motala Verkstad.

Efter besöket hos Motala verkstad åkte vi vidare till Motala industrimuseum www.motala-industrimuseum.com . Där välkomnades vi av Gert Holmberg. Gert berättade med stor inlevelse och visade oss museet som ligger där den ursprungliga Motala verkstaden låg. Museet visar detaljer från flera verksamheter runt och omkring Motalabyggden. Vi fick se värdens största museum med kylskåp, det första ångloket som tillverkades av Motala Verkstad och en 100 hk stark ångmaskin som det var meningen skulle skickas till Ryssland men som blivit kvar. Vi fick även se gamla miljöer som byggds upp och mycket, mycket annat.

Efter att vi tackat Gert för den fantastiska guidningen fortsatte vi till Restaurang Hotell Nostalgi www.hotellnostalgi.se som ligger i Motala hamn intill Motormuseum. En trerätters middag intogs och alla fick möjlighet att presentera sig själva och sina företag. Vi blev sedan tryggt hemskjutsade av vår Chaufför Magnus, som släppte av oss vid stadshuset kl. 23.30.

Håkan Kjellström